sobota, 16 listopada 2013

Smaki Hiszpanii - paella/ Sabores de España - paella

Paellę, tradycyjną potrawę z Walencji, przygotowała Agnieszka Wybańska. Głównymi składnikami tego wyrazistego dania są ryż, warzywa, mięso oraz owoce morza. Potrawa wygląda bardzo apetycznie!:)

Paella es un plato típico de Valencia, lo ha preparado Ines. Los ingredientes principales de este plato son: el arroz, las verduras, la carne y los mariscos. El plato tiene una pinta fantástica.


Składniki:/ Ingredientes:
  • 250 g ryżu/ 250 g de arroz
  • 50 g krewetek/ 50 g de gambas
  • 150g świeżych pomidorów/ 150 g de tomates frescos
  • 150 g swieżej papryki/ 150g de pimiento fresco
  • 100 g groszku z puszki/ 100 g de quisantes en lata
  • 50 g suszonych pomidorów/ 50 g de tomates secos
  • 200 g małż/ 200 g de mejillones
  • 4 łyżki masła/ 4 cucharas de mantequilla
  • 100 g czarnych oliwek/ 100 g de aceitunas negras
  • 1 mała cebula/ una cebolla pequeña
  • sok z 1 cytryny/ el zumo de un limón
  • 4 łyżki bulionu/ 4 cucharas de caldo
  • sól/ la sal
  • pieprz/ la pimienta
 Przygotowanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i pomidory  wymyć i pokroić. Rozgrzać masło na patelni i krótko smażyć na nim krewetki. Małże dokładnie umyć, wybierając tylko te, które mają  zamknięte  muszle.  Ugotowany ryż wsypać na specjalną patelnię. Gorącym bulionem zalać ryż. Paprykę, pomidory, oliwki, pomidory suszone, groszek i cebulę dodać do ryżu. Małże, krewetki również  wrzucić na patelnię. Dodać soli i pieprzu według uznania. Na koniec polać małą ilością soku z cytryny. Smacznego!:)

Preparación:
Pelar la cebolla y picar. Lavar el pimiento y los tomates. Calentar la mantequilla en la sartén freír las gambas un rato. Lavamos los mejillones y elegimos sólo los que tienen las conchas cerradas. El arroz cocido ponemos en una sartén especial. Añadir caldo, pimiento, tomates, aceitunas, tomates secos, guisantes y cebolla. A la sartén echamos también las gambas y los mejillones. Aliñamos co la sal y la pimienta. Al final añadimos un poco zumo de limón. Buen provecho! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.