wtorek, 19 lutego 2013

Smaki Hiszpanii - churros z czekoladą/ Sabores de España: churros con chocolate

Pyszne churros con chocolate przygotowała Ola Barylska. Są one jednym z popularnych przysmaków śniadaniowych w Hiszpanii. Tradycyjnie wita się też nimi Nowy Rok po nocy sylwestrowej.

Deliciosos churros con chocolate  que se suele desayunar en España preparó Ola. Los españoles comen churros también en el Año Nuevo.


Składniki:/ Ingredientes:
  • szklanka mąki pszennej/ un vaso de harina de trigo
  • sól/ la sal
  •  łyżeczka proszku do pieczenia/ una cucharada de la levadura
  • cukier puder/ azúcar glas
  • 0.5 litra wody/ medio litro de agua
  • 1,5 litra oleju/ un litro y medio de aceite
Przygotowanie:
1.Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
2.Wodę zagotuj razem ze szczyptą soli i dodaj mąkę, mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej masy. Zestaw z kuchenki, ostudź.
3.Przełóż ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na rozgrzany olej długie paluchy.
4.Smaż przez kilka minut, gdy nabiorą złotego koloru, osącz, przełóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
5. Przygotowane churros oprósz cukrem pudrem. Doskonałym dodatkiem do nich będzie czekolada.


Preparación:
1. Cerner la harina con la levadura.
2. Hierve el agua con una pizca de sal, añade harina y mezcla energéticamente. Quita de la cocina y enfría.
3. Pon la masa en una manga pastelera terminada con una estrella y aprieta sobre la sartén con aceite caliente.
4. Freír unos minutos hasta que tengan el color dorado, después poner en una toalla de papel y quitar el aceite.
5. Decora los churros con azúcar glas. Chocolate será un complemento delicioso.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.