wtorek, 2 kwietnia 2013

Smaki Hiszpanii - tortilla francesa/ Sabores de España - tortilla francesa

Tortilla francesa to popularne danie kuchni hiszpańskiej, przygotowały je Natalia Szczepanek i Dominika Węgrzyńska. Dziewczyny zrobiły też ciekawy fotoreportaż obrazujący powstawanie tej smakowitej potrawy:)

Tortilla francesa es un plato popular en la cocina española. Lo prepararon Natalia y Dominika. Las chicas hicieron también un fotoreportaje interesante de la preparación del plato.

 Składniki:/ Ingredientes:
  • 3 młode ziemniaki, obrane, ugotowane i pokrojone w kostkę/ 3 patatas jóvenes, peladas, cocidas y cortadas en cuadros
  • 1 cebula poszatkowana/ una cebolla picada
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę/ un tomate cortado en cuadros
  • garść świeżej pietruszki/ un puñado de hojas de perejil
  • 3 duże jajka/ 3 huevos grandes
  • 3 plasterki szynki/ 3 lonchas de jamón
  • 1 ząbek czosnku/ un diente de ajo
  • sól i pieprz/ la sal y la pimienta
  • masło do smażenia/ la mantequilla para freír


Przygotowanie:/ Preparación:

Smażymy na maśle ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, szynkę i poszatkowaną cebulę.

Freimos las patatas cocidas y cortadas en cuadros, añadimos cortados en cuadros tomates, jamón y cebolla picada.

W misce ubijamy jajka, doprawiamy pieprzem i solą i dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki. Całość masy jajecznej wlewamy na smażone warzywa. Smażymy przez 3-5 minut, aż spód się zetnie, następnie zmniejszamy maksymalnie ogień, nakrywamy pokrywką i pozostawiamy na 2 minuty, aż wierzch się zetnie.

En un bol batimos los huevos, aliñamos con la pimenta y la sal y añadimos las hojas de perejil cortadas. Ponemos la masa de huevos sobre las verduras fritas. Freimos 3-5 minutos, reducimos el fuego, tapamos y dejamos para 2 minutos. 

Po usmażeniu ostrożnie zsuwamy tortillę z patelni. Podajemy na zimno.  
Después de freír, quitamos tortilla de la sartén. Servimos fría. Está para chuparse los dedos:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.