piątek, 15 czerwca 2012

Smaki Hiszpanii - flan waniliowy/ Sabores de España - flan

Ten pyszny deser przygotował Michał Mysłek. 

El flan fue preparado por Miguel.



Składniki:/ Ingredientes:
  • 250ml mleka/ 250 ml de leche
  • 250ml śmietanki (30%)/ 250 ml de nata (30%)
  • 4 jajka/ 4 huevos
  • łyżeczka esencji waniliowej/ esencia de vainilla
  • cukier/ azúcar
Sposób przygotowania:/Preparación:

1. Najpierw trzeba topić cukier na średnim ogniu (ok. 5 minut)/ Primero hay que fundir azúcar a fuego medio (aproximadamente 5 minutos)
2. Później należy mieszać łyżką dopóki syrop będzie miał kolor ciemnego miodu, a wtedy zdjąć garnek i ostrożnie dodać dwie łyżki wody./ Después mezclamos con una cuchara hasta que el sirope tenga el color de miel oscura. Entonces quitamos la olla del fuego y añadimos dos cucharas de agua.
3. Ponownie garnek umieścić na ogniu i mieszać chwilę./ Otra vez ponemos la olla a fuego y mezclamos un rato.
4. Odlać ponad połowę do małego dzbanka, a do reszty dodać mleko i śmietankę oraz dalej podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masy./ Echar más de la mitad a un cantarillo pequeño, al resto añadimos la leche y la nata y seguimos calentando hasta que se funda
5. Rozbić jajka w misce i stopniowo wlewać rozpuszczoną, ciepłą masę./ Romper los huevos en un bol y añadir lentamente la masa caliente.
6. Dodać wanilię./ Añadir vainilla.
7. Przelać do filiżanek/ Poner en tazas.
8. Na 1,5 godziny wstawić deser do lodówki/ Meter el postre en la nevera para una hora y media.
9. Aby go podać należy namaczać w gorącej wodzie naczynia, w których się znajduje przez ok. 10 sekund, a następnie obrócić je do góry dnem na talerz (jeśli nie chce "wyjść" to pomóc sobie nożem)./ Para servir, ponemos las tazas en agua caliente para 10 minutos y ponemos el postre sobre un plato.
10. Na koniec należy polać deser wcześniej odłożonym płynnym karmelem./Al final decoramos el postre con carmel.

Smacznego! Buen provecho!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.