piątek, 8 czerwca 2012

Smaki Hiszpanii - salmorejo/ Sabores de España - salmorejo

Salmorejo to pyszny chłodnik z Kordowy. Ma gęstszą konsystencję od słynnego gazpacho i podawany jest z różnymi dodatkami, np. jajkiem na twardo czy kawałkami szynki Serrano. Danie to przygotował Daniel Pawlik.

Salmorejo es una sopa fría de Córdoba. La sopa es más espesa que gazpacho. Se la sirve con diferentes complementos, por ejemplo con huevo duro o trozos de jamón serrano. El plato fue preparado por Daniel. 


Składniki:/ Ingredientes:
  • 4 duże pomidory/ 4 tomates grandes
  • 2 kromki tostowego pieczywa/ dos rebanadas de pan tostado
  • 2 ząbki czosnku/ 2 dientes de ajo
  • 1/4 szklanki oliwy/ 1/4 de vaso de aceite de oliva
  • 1 łyżka czerwonego winnego octu/ una cuchara de vinagre rojo
  • 1 łyżka bazylii/ una cucharada de la albahaca
  • 2 ugotowane na twardo jajka/ dos huevos  duros
  • kilka cienkich plastrów wędzonej surowej polędwicy/ unas lonchas de solomillo seco crudo
  • sól i pieprz/ la sal y la pimienta

Sposób przygotowania: 

Pieczywo połamać na kawałki i wraz bazylią oraz z czosnkiem wrzucić do blendera i dokładnie posiekać. Pomidory obrać ze skóry, wypestkować, dołożyć do blendera i przecierać dolewając powoli oliwę z octem.  W trakcie przecierania doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce przez  godzinę. Przyozdobić jajkami.

La preparación:
Romper el pan en trozos y batir junto con la albahaca y el ajo. Pelar los tomates, quitar las pepitas, echar a la batidora y batir añadiendo lentamente aceite con vinagre. Aliñar con la sal y el pimiento. Enfríar en la nevera una hora. Decorar con huevos. Buen provecho!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.