piątek, 18 maja 2012

Smaki Hiszpanii - tapenada z czarnych oliwek/ Sabores de España- tapenada de aceitunas negras

Tapenada to pasta z oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami. To danie wywodzi się z kuchni francuskiej, niemniej istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie Wam prezentujemy. Pasta jest bardzo aromatyczna i ciekawie prezentuje się na bagietce. Doskonała przystawka na wieczór kuchni hiszpańskiej. Przepis i zdjęcie potrawy nadesłała Ola Abratańska.

Tapenada es una pasta de aceitunas  con ajo y hierbas. El plato es típico para la cocina francesa. Sin embargo, exisye también en la cocina francesa. La pasta es muy aromatica, una tapa excelente para la cena española. La receta y la foto fue enviada por Ola.



Składniki:/ Ingredientes:
  • dwa małe słoiki czarnych oliwek/ dos tarros pequeños de aceitunas negras
  • pół papryki czerwonej/ la mitad de un pimiento rojo
  • 2 ząbki czosnku/ dos dientes de ajo
  • oliwa z oliwek/ aceite de oliva
  • pół łyżeczki przyprawy chilli/ media cucharada de chili en polvo
  • natka pietruszk/ hoja de perejil

Jak przyrządzić? Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają i miksujemy w malakserze lub siekamy bardzo drobno. Dodajemy pociętą drobno paprykę, natkę pietruszki, czosnek najlepiej podpieczony, sól, oliwę z oliwek. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do lodówki. Podajemy z grzankami z bagietki.

Cómo se prepara? 
Quitamos las pepitas de las aceitunas (si las tienen) y batimos con la batidora o cortamos en trozos pequñitos. Añadimos el pimiento picado, hoja de perjil, ajo frito, sal, aceite de oliva. Mezclamos bien todo y metemos en la nevera. Servimos con tostadas de una baguete. Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.