piątek, 20 kwietnia 2012

Smaki Hiszpanii - tortilla/ Sabores de España - tortilla

Hiszpańska tortilla jest rodzajem omletu z ziemniakami, nazywana jest tortilla española lub też tortilla de patatas. Składa się z prostych składników i jest mało skomplikowana w przygotowaniu. Idealna jako danie obiadowe, przysmak na kolację bądź przekąska w ciągu dnia. Potrawę tę przygotowała Kinga Kowalczyk.

La tortilla española es una fritada de huevo batido con patatas. Es un plato fácil de preparar, ideal para la comida, la cena o como una tapa durante el día. El plato preparó Kinga.


Składniki:/ Ingredientes:
  • 3-4 duże ziemniaki/ 3-4 patatas grandes
  • 1 cebula w piórka/ una cebolla picada
  • 1 czerwona papryka w kawałkach/ un pimiento rojo en trozos
  • 2 plastry szynki/ 2 lonchas de jamón
  • 4 duże jajka/ 4 huevos grandes
  • oliwa z oliwek/ aceite de oliva
  • tarty ser żółty/ queso rallado
  • sól, pieprz/ la sal y la pimienta
Sposób przygotowania:
Cebulę, szynkę i paprykę podsmażamy na oliwie. Pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dodajemy do składników na patelnię. Wszystko dusimy 12 minut. W tym czasie przygotowujemy w miseczce jajka, sól i pieprz i roztrzepujemy. Roztrzepane jajka dodajemy na patelnię, czekamy aż jajka lekko się zetną. Całość posypujemy serem, i dusimy przez 2 minuty. Smacznego!

La preparación:
 Freimos la cebolla, el jamón y el pimiento en el aceite. Cocemos las patatas cortadas en cuadros en agua con sal. Añadimos las patatas cocidas a la sartén. Estofamos todo 12 minutos. Durante este tiempobatimos en un bol los huevos, la sal y la pimienta. Los huevos batidos echamos a la sartén y esperamos un rato. Decoramos el plato con queso rallado y estofamos otros dos minutos. Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.