środa, 14 marca 2012

Smaki Meksyku - sałatka meksykańska/ Sabores de Méjico - ensalada méjicana

Aby lepiej poznać kuchnię krajów hiszpańskojęzycznych, zdecydowaliśmy się wypróbować nasze kulinarne umiejętności, przygotowując najsmaczniejsze dania z tej części świata. Na początek zamieszczamy przepis na sałatkę meksykańską, którą przygotowały Ola Wierzchoń i Monika Koczergo.

Para  conocer mejor  cocina de los países hispanohablantes decidimos poner a prueba nuestras habilidades culinarias y empezar a preparar los platos más deliciosos de esta parte del mundo. Comenzamos con una receta para una ensalada méjicana.



SAŁATKA MEKSYKAŃSKA - SKŁADNIKI:
ENSALADA MÉJICANA- INGREDIENTES:
  • puszka czerwonej fasoli/ una lata de frijoles
  • puszka kukurydzy/ una lata de maíz
  • duża czerwona cebula/ una cebolla roja grande
  • czerwona papryka/ un pimiento rojo
  • 3 korniszony/ tres pepinillos
  • 3 pomidory/ tres tomates
  • kilka kropel sosu tabasco/ tres gotas de tabasco
  • łyżka oliwy z oliwek/ una cucharara de aceite de oliva
  • pół łyżki octu winnego/ media cuchara de vinagre
  • bazylia i oregano/ albahaca y orégano
  • łyżka ketchupu/ una cuchara de kétchup
  • sól i pieprz do smaku/ la sal y la pimienta
  • do sałatki można dodać 200g gotowanego lub pieczonego kurczaka/ se puede añadir 200 gramos de pollo cocido o asado

PRZYRZĄDZANIE: Odsączyć fasolę i kukurydzę. Cebulę, paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Połączyć te składniki ze sobą. Przygotować sos z tabasco, oliwy, octu, ketchupu, i ziół. Wymieszać z sałatką. Wstawić do lodówki. W tym czasie pomidory pokroić w cząstki 8-ki lub 16-ki. Ułożyć w wieniec na obrzeżu półmiska. Lekko posolić. Na środek półmiska nałożyć przygotowaną sałatkę.

PREPARACIÓN: Colar frijoles y maíz. Cortar cebolla, pimiento y pepinillos en trozos pequeños. Mezclar los ingredientes. Preparar la salsa de tabasco, aceite de oliva, vinagre, kétchup y hierbas. Añadir a la ensalada y mezclar. Meter en el frgorífico para un rato. Cortar los tomates en trazos y decorar el plato con ellos. Añadir un poquito de sal. Poner la ensalada en el plato.

Życzymy smacznego! ¡QUÉ APROVECHE!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.