wtorek, 5 marca 2013

Smaki Hiszpanii - gazpacho/ Sabores de España - gazpacho

Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik z pomidorów. Danie przygotowali Martyna Gwarda i Wiktor Wielgus.

Gazpacho es una sopa fría de tomates, típica para la cocina andaluza.

  

Składniki na 4 porcje:/ Ingredientes para 4 raciones:
  • 0, 5 kg dojrzałych pomidorów/ medio kilo de tomates maduros
  • mały zielony ogórek/ un pepino verde pequeño
  • 1 papryka czerwona/ un pimiento rojo
  • 1 papryka zielona/ un pimiento verde
  • łyżka pasty pomidorowej/ una cuchara de pasta de tomate
  • ząbek czosnku/ un diente de ajo
  • łyżka oliwy z oliwek/ una cuchara del aceite de oliva
  • grzanki/ tostadas
  • łyżka świeżych ziół/ una cucharada de hirbas frescas
Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Obrany ogórek pokroić w kostkę, z kolei paprykę należy pokroić w paski.  Odłożyć część ogórka i papryki do dekoracji, resztę warzyw rozdrobnić blenderem. Do zmiksowanych warzyw dodajemy czosnek, oliwę z oliwek i pastę pomidorową.
Całość przyprawić solą oraz pieprzem.  Podawać w małych miseczkach, udekorowane ziołami, pozostałymi warzywami oraz grzankami.
Przed spożyciem należy chłodzić potrawę przez 30 min.

Preparación:
Pelar los tomates y cortar en 4 trozos. Cortar el pepino pelado en cuadros y el pimiento en rayas. Dejar una parte del pepino y pimiento para la decoración, el resto de verdoras vatir con una batidora. Añadir el ajo, el aceite do oliva y la pasta de tomates. Aliñar con la sal y la pimienta. Servir decorado con hierbas, el resto de verduras y tostadas. Antes de comer meter en el frorífico para media hora.  ¡Buen provecho!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.