Gazpacho es una sopa fría de tomates, típica para la cocina andaluza.
- 0, 5 kg dojrzałych pomidorów/ medio kilo de tomates maduros
- mały zielony ogórek/ un pepino verde pequeño
- 1 papryka czerwona/ un pimiento rojo
- 1 papryka zielona/ un pimiento verde
- łyżka pasty pomidorowej/ una cuchara de pasta de tomate
- ząbek czosnku/ un diente de ajo
- łyżka oliwy z oliwek/ una cuchara del aceite de oliva
- grzanki/ tostadas
- łyżka świeżych ziół/ una cucharada de hirbas frescas
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Obrany ogórek pokroić w kostkę, z kolei paprykę należy pokroić w paski. Odłożyć część ogórka i papryki do dekoracji, resztę warzyw rozdrobnić blenderem. Do zmiksowanych warzyw dodajemy czosnek, oliwę z oliwek i pastę pomidorową.
Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać w małych miseczkach, udekorowane ziołami, pozostałymi warzywami oraz grzankami.
Przed spożyciem należy chłodzić potrawę przez 30 min.
Preparación:
Pelar los tomates y cortar en 4 trozos. Cortar el pepino pelado en cuadros y el pimiento en rayas. Dejar una parte del pepino y pimiento para la decoración, el resto de verdoras vatir con una batidora. Añadir el ajo, el aceite do oliva y la pasta de tomates. Aliñar con la sal y la pimienta. Servir decorado con hierbas, el resto de verduras y tostadas. Antes de comer meter en el frorífico para media hora. ¡Buen provecho!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.