środa, 20 marca 2013

Smaki Hiszpanii - piersi z kurczaka po katalońsku/ Sabores de España - pechuga de pollo a la catalana

Katalonia to piękny region Hiszpanii położony na północnym wschodzie kraju. Pyszne danie z tej części Hiszpanii przygotowały Klaudia Janus i Oliwia Zamojska.

Cataluña es una región bonita situada en el nordeste del país. Un plato sabroso de esta región de España han preparado Claudia y Octavia.


Składniki:/ Ingredientes:
  • 6 piersi kurczaka/ seis pechugas de pollo
  • sól/ la sal
  • pieprz czarny świeżo mielony/ la pimienta recién molida
  • 2 łyżki oliwy/ dos cucharas de aceite de oliva
  • 1 duża cebula (pokrojona w plastry)/ una cebolla picada
  • 1 średnia papryka czerwona pocięta w paski/ un pimiento mediano cortado en rayas
  • 3 ząbki czosnku posiekanego/ tres dientes de ajo picado
  • 400 g pomidorów/ 400 g de tomates
  • 225 ml wywaru z kurczaka/ 225 ml de caldo
  • 1 liść laurowy/ una hoja de laurel
  • 1 łyżka bazylii/ una cuchara de albahaca
  • 150 g długoziarnistego białego ryżu/ 150 g de arroz blanco
  • 275 g mrożonego groszku/ 275 g de guisante congelado
  • 115 g czarnych oliwek/ 115 g de aceitunas negras
Przygotowanie:

Natrzeć piersi kurczaka solą i pieprzem. Podgrzać oliwę w dużej patelni i podsmażać mięso aż osiągnie kolor złoto-brązowy. Wyjąć piersi na ręcznik papierowy i odstawić pod przykryciem. Na patelnię wrzucić cebulę oraz paprykę i obsmażać na umiarkowanym ogniu ok. 3 min. Dodać czosnek i smażyć całość przez chwilkę. Wymieszać z pomidorami, zalewą z pomidorów, wywarem z kurczaka, liściem laurowym, bazylią, przyprawić solą i pieprzem i zagotować.Wsypać ryż, zredukować ogień i pod przykryciem dusić ok. 10 min. Piersi kurczaka zanurzyć w przygotowanym sosie, przykryć i dalej dusić przez 10 min. Dodać groszek i gotować całość pod przykryciem przez następne 5-10 min, aż do uzyskania miękkości kurczaka, ryżu i groszku.Wyjąć liść laurowy i dodać oliwki. Podawać udekorowane bazylią.

Preparación:
Untar las pechugas de pollo con la sal y la pimienta. Calentar el aceite de olivaen una sartén grande, freír la carne hasta que tenga el color dorado. Sacar las pechugas a un toalla de papel y dejar un rato cubiertas. Echar la cebolla  y el pimiento en la sartén y freír a fuego mediano 3 minutos. Añadir el ajo y freír un rato. Mezclar con los tomates y su salsa, el caldo y hoja de laurel, albahaca, aliñar con la sal y la pimienta y hervir. Echar el arroz, reducir el fuego y estofar 10 minutos. Añadir quisantes y cocer cubierto otros 5-10 minutos hasta que el pollo, arroz y guisantes estén blandos. Sacar la hoja de laurel y añadir aceitunas. Servir decorado con albahaca.  ¡Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.