wtorek, 8 stycznia 2013

Smaki Meksyku - burritos/ Sabores de Méjico-burritos

Burritos, potrawę pochodzącą z Meksyku, przygotowali Ewa Kempa i Mateusz Stajner. Składa się ona z pszenicznej tortilli, w którą zawinięty jest farsz. Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie znaczy "osiołek". Zgodnie z tradycją, potrawa narodziła się podczas rewolucji meksykańskiej, kiedy niejaki Juan Mendez, sprzedający tacos na ulicy w Bella Vista, wpadł na pomysł owijania żywności w placki tortilla w celu utrzymania jej temperatury. Mężczyzna jako środka transportu używał osła - stąd nazwa posiłku, który szybko zdobył dużą popularność. Danie jest smaczne i proste w przygotowaniu - oto przepis:

Debajo encontraréis una receta para preparar burritos, un plato típico para la cocina méjicana.

 


Przepis na tortillę:/ Receta para hacer tortilla:
  • 2 szkl maki kukurydzianej/ dos vasos de harina de maíz
  • 1 szkl mąki pszennej/ un vaso de harina de trigo
  • 1 łyżka masła/ una cuchara de mantequilla
  • sól/ la sal
  • ok 300 ml wody/ 300 gramos de agua
To wszystko zagnieść. Ciasto dzielimy na małe kawałki i wałkujemy na bardzo cienkie placki. Należy je smażyć na suchej patelni do momentu aż pojawi się kilka brązowych plamek na plackach.

Mezclamos todos los ingredientes y amasar. Dividimos la masa en trozos pequeños y pasar el rodillo por la pasta. Hay que freílos en la sartén seca hasta que aparezcan las manchas marrones.

 Farsz:/ El relleno:
  • mięso mielone (ok. 0,5kg)/ medio kilo de carne picada
  • puszka kukurydzy/ una lata de maíz
  • 2 cebule czerwone/ dos cebollas rojas
  • 2 pomidory/ dos tomates
  • mały słoik przecieru pomidorowego/ un tarro pequeño de pasta de tomates
  • odrobina pietruszki/ un poco de perejil
  • sól/ la sal
  • pieprz/ la pimienta

Mięso podsmażyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, cebulę pokroić na plastry, przecier zmieszać z odrobiną wody. Wszystkie składniki dodać do mięsa. Wszystko razem podsmażyć. Zdjąć z ognia, dać farsz na połowę ciasta, zagiąć ciasto na pół. Można całość podgrzać w piekarniku.  

Freír la carne, pelar los tomates, cortar la cebolla en rodajas, mezclar la pasta de tomates con un poco de agua. Añadir todos los ingredientes a la carne. Freír todos los ingredienyes juntos. Quitar del fuego, poner el relleno sobre la mitad de tortilla y cubrir con otra mitad. Se puede calentar en el horno. ¡Buen provecho!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.