Debajo ponemos la receta para preparar patatas bravas. El plato preparó Oktawia.
Składniki:/ Ingredientes:
- Nieobrane ziemniaki/ patatas sin pelar
- Sól/ la sal
- Oliwa z oliwek/el aceite de oliva
- 1 cebula/ una cebolla
- 2-3 ząbki czosnku/ 2-3 dientes de ajo
- oliwa z oliwek/ aceite de oliva
- 2 łyżeczki ostrej papryki/ 2 cucharadas de pimiento picante
- ½ litra pasty pomidorowej/ medio litro de pasta de tomate
- 1 łyżeczka tabasco/ una cucharada de tabasco
- sól/ la sal
- troszkę cukru/ un poco de azúcar
- 1 liść laurowy/ una hoja de laurel
- 1 czerwona papryka/ un pimiento rojo
Rozgrzać piekarnik do +/- 220 stopni. Włożyć ziemniaki na natłuszczonej blachę i posmarować oliwą, piec przez 45 minut.
Lavar las patatas, secar y cortar, picar la cebolla, pimiento y ajo. Calentar el horno a la temperatura de 220 grados. Poner todo dentro y asar 45 minutos.
Sos:
Cebulę i czosnek udusić na oliwie. Jednocześnie gotować paprykę w osobnej patelni z masłem.
Przyprawić papryką ostrą, dodać do mieszanki cebuli. Dodać pastę pomidorową i tabasco, sól, cukier i liść laurowy oraz gotowaną paprykę. Gotować około 30 minut na małym ogniu.
La salsa:
Estofar la cebolla y el ajo en el aceite. Al mismo tiempo cocer el pimiento en otra sartén con mantequilla. Aliñar con el pimiento picante, añadir a la cebolla. Echar pasta de tomates y tabasco, la sal, el azúcar, la hoja de laurel y el pimiento cocido. Cocer 30 minutos a fiego lento. Buen provecho:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.