czwartek, 10 stycznia 2013

Smaki Hiszpanii: patatas bravas/ Sabores de España: patatas bravas

Poniżej zamieszczamy przepis na smaczne hiszpańskie patatas bravas, które przygotowała Oktawia  Oczkoś.

Debajo ponemos la receta para preparar patatas bravas. El plato preparó Oktawia.



Składniki:/ Ingredientes:
  • Nieobrane ziemniaki/ patatas sin pelar
  • Sól/ la sal
  • Oliwa z oliwek/el aceite de oliva
Do sosu:/ Para la salsa:
  • 1 cebula/ una cebolla
  • 2-3 ząbki czosnku/ 2-3 dientes de ajo
  • oliwa z oliwek/ aceite de oliva
  • 2 łyżeczki ostrej papryki/ 2 cucharadas de pimiento picante
  • ½ litra pasty pomidorowej/ medio litro de pasta de tomate
  • 1 łyżeczka tabasco/ una cucharada de tabasco
  • sól/ la sal
  • troszkę cukru/ un poco de azúcar
  • 1 liść laurowy/ una hoja de laurel
  • 1 czerwona papryka/ un pimiento rojo
Ziemniaki umyć, osuszyć  i pokroić, pokrój cebule, paprykę i czosnek.
Rozgrzać piekarnik do +/-  220 stopni. Włożyć ziemniaki na natłuszczonej blachę i posmarować oliwą, piec przez 45 minut.

Lavar las patatas, secar  y cortar, picar la cebolla, pimiento y ajo. Calentar el horno a la temperatura de 220 grados. Poner todo dentro y asar 45 minutos.

Sos:
Cebulę i czosnek udusić na oliwie. Jednocześnie gotować paprykę w osobnej patelni z masłem.
Przyprawić papryką ostrą, dodać do mieszanki cebuli. Dodać pastę pomidorową i tabasco, sól, cukier i liść laurowy oraz gotowaną paprykę. Gotować około 30 minut na małym ogniu.  

La salsa: 
Estofar la cebolla y el ajo en el aceite. Al mismo tiempo cocer el pimiento en otra sartén con mantequilla. Aliñar con el pimiento picante, añadir a la cebolla. Echar pasta de tomates y tabasco, la sal, el azúcar, la hoja de laurel y el pimiento cocido. Cocer 30 minutos a fiego lento. Buen provecho:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.