czwartek, 15 listopada 2012

Smaki Meksyku: quesadilla/ Sabores de Méjico: quesadilla

Quesadilla to pyszne, proste i szybkie danie meksykańskie, którego nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa queso oznaczającego ser i będącego głównym składnikiem nadzienia. Potrawę przygotowała Marlena Rypel.

 Quesadilla es un plato delicioso, sencillo y rápido. Su nombre viene de la palabra queso que constituye el ingrediente principal del relleno. El plato preparó Marlena.


Składniki:/ Ingredientes:
  • 2 duże placki pszenne/ 2 grandes tortas de harina de trigo
  • ser starty na tarce (ilość w zależności od upodobań; powinien przykryć placek na całej powierzchni)/ el queso rallado, debe cubrir toda
  • pieczarki starte w cienkie plastry/ champiñones rallados
  • szczypta oregano/ una pizca de orégano
  • sos meksykański/ salsa méjicana

Przygotowanie:
Placek przykrywamy serem. Na nim kładziemy pieczarki, posypujemy oregano i przykrywamy drugim plackiem. Wkładamy do mikrofalówki na ok. 3 minuty, aż ser się rozpuści. Następnie wkładamy do pieca (rozgrzanego ok.250°C) na 2 min., dopóki placek się nie zarumieni. Ważne, aby przed włożeniem do pieca włożyć quesadillę do mikrofalówki, ponieważ w innym razie placek nam się z wierzchu przypali, a ser w środku się nie rozpuści. Gotową quesadillę kroimy na 6 kawałków i serwujemy z sosem meksykańskim;-)

Preparación:
Cubrimos la torta con queso. Encima ponemos los champiñones, aliñamos con orégano y cubrimos con otra tarta. Ponemos en el microondas para 3 minutos.  A continuación, ponemos al horno calentado a la temperatura de 250 grados para dos minutos. Es importante seguir este orden. Cuando el plato esté preparado lo cortamos en 6 trozos y servimos con la salsa méjicana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.