niedziela, 4 listopada 2012

Smaki Meksyku: zupa chili/ Sabores de Méjico: sopa chili

Kolejnym daniem, które chcemy Wam zaproponować jest meksykańska zupa chili. Danie to przygotowały Adrianna Boryczka i Kasia Kolera.

Otro plato que queremos proponeros es sopa méjicana chili.


 Składniki:/ Ingredientes:
  • Puszka czerwonej fasoli/ una lata de frijoles
  • Puszka kukurydzy/ una lata de maíz
  • Puszka pomidorów/ una lata de tomates
  • Mały przecier pomidorowy/ una pasta de tomate
  • ½ kg mięsa mielonego/ medio kilo de la carne picada
  • Cebula/ una cebolla
  • 3 ząbki czosnku/ tres dientes de ajo
  • Papryka chili/ un pimiento chili
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju smażymy mięso mielone a następnie przekładamy je do garnka. Kroimy cebule w kostkę również smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż do zarumienienia i przekładamy. Do garnka dodajemy stopniowo kolejne składniki: puszkę czerwonej fasoli, puszkę kukurydzy, puszkę pomidorów oraz mały przecier pomidorowy, dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku i małą papryczkę chilli. Przyprawiamy wegetą.  

La preparación:
Freimos la carne picada sobre una cantidad pequeña del aceite, a continuación la ponemos en una olla. Cortamos la cebolla en cuadros y también freimos sobre la cantidad pequeña del aceite hasta que se dore. A la olla añadimos otros ingredientes: una lata de frijoles, una lata de maíz, una lata de tomates y pasta de tomates. Echamos agua y estofamos a fuego lento. A continuación, añadimos tres dientes de ajo y un pimiento chili pequeño. Aliñamos con vegeta. ¡Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.