sobota, 27 października 2012

Zupa z ciecierzycy z hiszpańską nutą

Oryginalną zupę z ciecierzycy przygotowała Ada Boryczka.



Składniki:
- 500g przecieru pomidorowego
- puszka ciecierzycy 400g (zastąpiono gotowaną)
- 1 litr rosołu drobiowego( 1- 1.5l)
- 1 marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 2 hiszpańskie kiełbaski chorizo
- 2 duże cebule (czerwona i biała)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryczki
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 kulki ziela angielskiego, 3 listki laurowe
- czerwony pieprz grubo zmielony
- sól( opcjonalnie)
- kilka listków sałaty escarole

Namoczyć garbanzo na noc (ciecierzyca). Ugotować aż zmięknie. Do rosołu dodać: marchew pokrojoną w kostkę, pietruszkę, pora. Osobno usmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodać do wywaru. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, garbanzo, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, mieloną paprykę oraz kiełbasę chorizo. Odpowiednio doprawić przyprawami. Liście sałaty dodajemy do miseczek tuż przed podaniem. Dostarczają one ciekawych walorów smakowych. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.