Atunado es un plato chileno que se prepara en una olla. Su ingrediente principal es atún, dependiendo de la región otros ingredientes pueden cambiar. El plato preparó Wiktoria.
Składniki:/ Ingredientes:
- 2 puszki tuńczyka/ dos latas de atún
- 2 cebule/ dos cebollas
- 2 ząbki czosnku/ dos dientes de ajo
- 3 ziemniaki/ 3 patatas
- duży pęczek pietruszki/ hojas de perjil
- 3 średnie marchewki/ 3 zanahorias medianas
- koncentrat pomidorowy/ pasta de tomate
Ziemniaki i marchewkę podgotować, wyjąć jeszcze twarde i pokroić. Cebule pokroić w piórka, natkę pietruszki poszatkować, czosnek pokroić na małe kawałeczki. Do garnka nalać na dno trochę oliwy, by ziemniaki, kładzione jako pierwsza warstwa, nie przypaliły się. Ułożyć ziemniaki, na nie kawałki tuńczyka z kawałeczkami czosnku, następnie pietruszkę, cebulę, koncentrat pomidorowy, marchewkę i ponownie ułożyć resztę składników w tej kolejności. Gotować na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Podawać gorące. Qué aproveche!
La preparación:
Cocer un poco las patatas y la zanahoria, quitar de l qgua y cortar. Picar la cebolla, las hojas de perjil y el ajo. Poner un poco de aceite a la olla, poner dentro patatas, atún con ajo, perjil, cebolla, pasta de tomate, zanahoria y otra vez los mismos ingredientes an la misma orden. Cocer a fuego lento aproximadamente 20 minutos. Servir caliente. Qué aproveche!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.