piątek, 5 października 2012

Smaki Chile: atunado/ Sabores de Chile: atunado

Atunado to chilijskie danie jednogarnkowe, którego podstawą jest tuńczyk, w zależności od regionu inne składniki mogą się zmieniać. Potrawę przygotowała Wiktoria Odrobina.

Atunado es un plato chileno que se prepara en una olla. Su ingrediente principal es atún, dependiendo de la región otros ingredientes pueden cambiar. El plato preparó Wiktoria.



Składniki:/ Ingredientes:
  • 2 puszki tuńczyka/ dos latas de atún
  • 2 cebule/ dos cebollas
  • 2 ząbki czosnku/ dos dientes de ajo
  • 3 ziemniaki/ 3 patatas
  • duży pęczek pietruszki/ hojas de perjil
  • 3 średnie marchewki/ 3 zanahorias medianas
  • koncentrat pomidorowy/ pasta de tomate
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę podgotować, wyjąć jeszcze twarde i pokroić. Cebule pokroić w piórka, natkę pietruszki poszatkować, czosnek pokroić na małe kawałeczki. Do garnka nalać na dno trochę oliwy, by ziemniaki, kładzione jako pierwsza warstwa, nie przypaliły się. Ułożyć ziemniaki, na nie kawałki tuńczyka z kawałeczkami czosnku, następnie pietruszkę, cebulę, koncentrat pomidorowy, marchewkę i ponownie ułożyć resztę składników w tej kolejności. Gotować na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Podawać gorące. Qué aproveche!

La preparación:
Cocer un poco las patatas y la zanahoria, quitar de l qgua y cortar. Picar la cebolla, las hojas de perjil y el ajo. Poner un poco de aceite a la olla, poner dentro patatas, atún con ajo, perjil, cebolla, pasta de tomate, zanahoria y otra vez los mismos ingredientes an la misma orden. Cocer a fuego lento aproximadamente 20 minutos. Servir caliente. Qué aproveche!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.