sobota, 20 października 2012

Smaki Hiszpanii: hiszpańskie klopsiki/ Sabores de España: albondigas

Albondigas to hiszpańskie klopsiki. Danie to przygotowała Oktawia Oczkoś.
Una albóndiga es una bola de carne picada. El plato preparó Oktawia.



Składniki na klopsiki:/ Ingredientes para los albondigas:
  • 500 gr. mięsa mielonego/ 500 gramos de carne rallada
  • 1 lub 2 jajka/ uno o dos huevos
  • bułka tarta/ pan rallado
  • 1 duża cebula/ una cebolla
  • 3 pokrojone ząbki czosnku  / 3 dientes de ajo cortados
  • gałka muszkatołowa/ nuez moscada
  • papryka ostra/ un pimiento chili
  • sól/ la sal
  • tymianek/ el tomillo
Składniki na sos:/ Ingredientes para la salsa:
  • 1 cebula (pokroić w drobną kostkę)/ una cebolla cortada en cuadros
  • 1 kostka bulionu (rozpuścić w gorącej wodzie)/ un cubito de caldo disuelto en el agua caliente
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę/ 2 tomates cortados en cuadros
  • 1,5 szklanki czerwonego wina/ 1,5 vaso de vino tinto
Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać i uformować je w kulki, smażyć na dużym ogniu, aż zbrązowieją. Kiedy będą gotowe dodać cebuli, bulionu,pomidory i wino. Dodać tymianek do smaku i 1 ząbek czosnku. Gotować, aż sos będzie gotowy.

Mezclar todos los ingredientes para los albondigas y hacer bolas, freír a fuego fuerte. Cuando estén listos, añadiremos la cebolla, el caldo, los tomates y el vino. Aliñamos con el tomillo y un diente de ajo.  Cocer hasta que la salsa esté lista.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.