piątek, 26 października 2012

Smaki Hiszpanii: pinchos/ Sabores de España: pinchos

Pinchos to typowo hiszpańska przekąska w postaci pysznych kanapek spiętych wykałaczką. Poniżej propozycja przygotowana przez Adriannę Boryczkę.

Un pincho es una pequeña tapa, consta de una  rebanada de pan sobre la que se pone una pequeña ración de comida y se la sujeta al pan con un palillo.


Składniki:/ Ingredientes:
  • puszka tuńczyka/ una lata de atún
  • 1 niewielka cebula/ una cebolla pequeña
  • 2-3 łyżki majonezu/ dos-tres cucharas de mayonesa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu/ media cucharada de la pimienta
  • bagietka/ una baguete
  • kapary/ alcaparras
  • pomidorki koktajlowe/ tomates pequeños
  • ser żółty/ el queso
  • oliwki/ las aceitunas
  • ostre papryczki/ los pimientos chili
  • wykałaczki/ los palillos
W pierwszej kolejności należy rozdrobnić tuńczyka widelcem, dodać drobnie pokrojoną cebulkę i odrobinę majonezu. Przyprawiamy pieprzem. Następnie należy pokroić bagietkę, posmarować pastą lub położyć ser. Dokładamy oliwki, pomidorki koktajlowe, kapary, ostrą paprykę i przekuwamy wykałaczką.  

Primero machacar el atún con un tenedor, añadir la cebolla picada y un poco de mayonesa. Aliñar con la pimienta. A continuación, hay que cortar el baguete, untar con pasta o poner el queso. Añadimos las aceitunas, los tomates cherry, las alcaparras, pimientos chili y sujetamos al pan con un palillo. ¡Buen provecho!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.