piątek, 12 października 2012

Smaki Hiszpanii: polędwica z pomidorami i z porem/ Sabores de España: solomillo con tomates y puerro

Poniżej zamieszczamy przepis na polędwicę z pomidorami i porem. Danie to przygotowała Magda Hanaś.

Debajo encontraréis la receta para preparar solomillo con tomates y puerro. El plato preparó Magda.


 Składniki:/ Ingredientes:

  • 0,5 kg polędwicy/ medio kilo de solomillo
  • 0,5 kg pomidorów/ medio kilo de tomates
  • jedna pora/ un puerro
  • jedna cebula/ una cebolla
  • 2-4 ząbki czosnku/ 2-4 dientes de ajo
  • papryczka chilli/ un pimiento chili
  • oliwa lub olej do smażenia/ aceite o aceite de oliva para freír
  • sól, pieprz, oregano, cynamon, gałka muszkatałowa, goździki/ la sal, la pimeienta, el orégano, la canela, nuez moscada y clavos aromáticos
Przygotowanie:
Polędwice kroimy na małe kawałki i obsmażamy na oliwie i przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie przekładamy, wraz z pozostałą oliwą do garnka z polędwicą, dolewamy około pół szklanki wody i gotujemy pod przykrywką na małym ogniu.
W czasie gdy polędwica się gotuje kroimy por w pół krążki i dodajemy do mięsa. Następnie kroimy pomidory i również wkładamy do garnka. Doprawiamy danie cynamonem (mniej więcej 2-3 szczypty) oraz goździkami (3-4 sztuki). Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy resztę przypraw i gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrywki. Chilli powinniśmy dodać wraz z pomidorami. Powinno być bardzo drobno pokrojone.


Preparación:
Cortamos el solomillo en trozos pequeños y freimos en el aceite, ponemos en una olla. En la sartén freimos la cebolla picada y el ajo. A continuación, ponemos con el aceite en la olla con solomillo, echamos medio vaso de agua y hervimos tapado a fuego lento. Mientras el solomillo se está cociendo, cortamos el puerro en círculos y añadimos a la carne. Después cortamos los tomates y también los ponemos en la olla.  Aliñamos el plato con canela (más o menos 2-3 pizcas) y con clavos (3-4 piezas). Cocemos el plato a fuego lento durante 25 minutos, de vez en cuando mezclando. Después de este tiempo añadimos el resto de los condimientos y cocemos 10 minutos sin tapa. El pimiento chili debemos añadir junto con tomates. Debe ser muy bien picado.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.